Önce Dil

ÖNCE DİL

Konfüçyüs, Çin'in yetiştirdiği önemli bilgelerden biridir.Yaşamı boyunca resimdekilere doğru düşünmeyi, doğru hareket etmeyi öğretmeye çalışmıştır.Bu amaçla bir de okul açmıştır.

Konfüçyü'ün açtığı okullarda dersler tartışmalı olarak geçerdi.Öğrencilerden biri, bir soru ortaya atar,bu soru üzerinden tartışılır,düşünülürdü.İsteyen öğrenci,istediği soruyu sorardı.Öğrenci,istediği soruyu sorardı.

Bir gün derste öğrencilerden biri konfüçyüs'e şöyle bir soru sordu:

-Diyelim ki bir ülkeyi yönetmek zorunda kaldınız.O ülkede bir çok sorun var.Halk, o sorunların çözümünü bekliyor.Siz, yönetici olarak işe nereden ,hangi sorundan başlardınız?

Konfüçyüs, öğrencilerine bakarak biraz düşündü.Sonra, söze şöze şöyle başladı:

-Eğer böyle bir ülkeye yönetici olsaydım,işe öncelikle dil işinden başlardım.

Öğrenciler:

-Neeee!Nasıl olur?Ülkenin daha önemli sorunları varken işe dilden başlamak doğru olur mu?Doğrusu bunu hiç ama hiç anlayamadık.

Konfüçyüs, öğrencilerine gülümseyerek baktı.Başını salladı.Şöyle dedi:

-Bunda şaşaılacak ne var?İyi düşünürseniz, bana hak verirsiniz.Şunu unutmayı ki dil bir anlaşma aracıdır.Bu aracı doğru kullanmamız gerekir.Doğru kullanmadık mı;düşündüklerimizi,duygularımızı tam olarak anlatamayız,karşımızdakilerle anlaşma bağımız kopar.Bunun da zararları sayılmayacak kadar çoktur.Diyelim ki bir kimse mahkemede tanıklık yapıyor.Anlattıklarını tam anlamatazsa, yargıçlar anlayamaz.Yargıçlar, anlatılanları tam ve doğru anlayamazlarsa doğru karar veremezler.Doğru karar veremeyince de adalet düzeni bozulur.Suçlular,suçsuz,suçsuzlar da suçlu sayılır.Böylece toplumda her şey alt üst olur.Bu yönden toplumda hiç bir sorun dil kadar önemli değildir.

Bu sözleri dinledikten sonra öğrenciler konfüçyüs'e hak verdiler.

Ömer Asım AKSOY

Türk Edebiyatı